استراتژی درخت محتوا چیست؟

تعریف درخت محتوا

استراتژی درخت محتوا یک روش طبقه بندی مناسب جهت دسته بندی محتواها به صورت درختی می باشد که با این روش می توان نظارت بیش تر و فهم بهتری از محتواها داشت. برای تولید محتوا در هر زمینه ای می توان از درخت تولید محتوا استفاده کرد و با در نظر گرفتن استراتژی های مختلف در محتوا، استراتژی درخت محتوا را در همه جنبه های محتوا به کار برد. رسم درخت محتوا یکی از روش های قدیمی است که حتی در کتاب ها نیز به آن اشاره شده است.

و برای دسته بندی ها مختلفی مانند دسته بندی موضوعات کتاب از آن استفاده شده است. با استفاده از درخت محتوا می توانید تمام مطالب و موضوعات خود را در یک جا جمع کنید این کار جهت مدیریت آن ها و و زمانی که محتواهای شما بیش تر شود، بسیار تاثیر گذار است. در این مقاله نکات مفیدی درباره درخت محتوا، استراتژی درخت محتوا، مزیت های آن و … را با هم بررسی خواهیم کرد.

 

اجزا اصلی درخت محتوا

همان طور که گفتیم درخت محتوا مانند یک درخت است و به صورت سلسله مراتبی، مباحث و محتواها در آن قرار می گیرند. در یک درخت محتوا سه بخش پایه ای وجود دارد که آن ها را در این بخش توضیح خواهیم داد:

نود (node):

در نود های درخت، اطلاعات و محتواها قرار می گیرند بنابراین هر نود در درخت محتوا می تواند نشان دهنده یک محتوا یا موضوع خاصی باشد. دقت شود که تعداد نودهای درخت بستگی به تعداد محتواهای شما دارد که هر چقدر محتوای بیش تری وجود داشته باشد، تعداد نودها نیز بیش تر است که البته در تعداد نودها هیچ محدودیتی وجود ندارد

شاخه (Branch):

اگر بین هر دو نود موجود در درخت یک رابطه وجود داشته باشد می توان یک خط بین آن ها وصل کرد و بدین صورت متوجه شد که این دو محتوا دارای اشتراک هایی با هم دیگر هستند. مثلا فرض کنید که درخت شما یک نود به نام “بازاریابی” دارد، می توان محتواهای دیگری مانند “بازاریابی اینترنتی”، “بازاریابی شبکه های اجتماعی” و … را به نود “بازاریابی” وصل کرد و این کاملا مشخص است که بین این ها رابطه وجود دارد.

فرزند (زیر نود):

در مثال قبل نود های  “بازاریابی اینترنتی” و “بازاریابی شبکه های اجتماعی” نقش فرزند یا زیر نود را داشتند. بنابراین نود اصلی یعنی “بازاریابی” دارای زیر نودهایی به نام  “بازاریابی اینترنتی” و “بازاریابی شبکه های اجتماعی” است که از طریق شاخه یا Branch به هم وصل شده اند. در تمامی محتواها این قاعده اصلی را می توان رعایت کرد که در بخش بعدی یک مثال کامل خواهیم زد:

 

مطالب پیشنهادی: تولید محتوا سئو شده چگونه است؟

 

یک مثال واقعی از درخت محتوا

فرض کنید شما می خواهید در زمینه کامپیوتر تعداد زیادی محتوا تولید کنید و برای سازماندهی و مدیریت آن ها قرار است یک درخت محتوا طراحی کنید. در این قسمت این کار را انجام می دهیم تا با فهم دقیق آن، بتوانید به راحتی در زمینه های دیگر نیز درخت محتوا طراحی کنید. دقت داشته باشید برای اینکه بتوانیم درخت را به سادگی مشاهده کنیم، به هر یک از محتوا ها یک شماره نسبت می دهیم و از این بعد فقط از شماره آن ها استفاده می کنیم.

 

محتواها:

1: رشته کامپیوتر چگونه رشته ای است؟ 2: برنامه نویسی چیست؟ 3: تعریف هوش مصنوعی 4: زبان برنامه نویسی پایتون 5: زبان برنامه نویسی سی شارپ 6: زبان برنامه نویسی متلب 7: آموزش طراحی سایت با پایتون 8: روش های بهبود سرعت در سی شارپ 9: پردازش زبان طبیعی چیست؟ 10: پردازش تصویر چیست؟ 11: تعریف آنالیز احساسات در هوش مصنوعی 12: ترجمه ماشینی چیست؟ 13 طبقه بندی تصویر با روش های یادگیری ماشین.

 

یک مثال واقعی از درخت محتوا

همان طور که در تصویر بالا می بینید، تمام محتواها در داخل دایره ای که به آن نود گفته می شوند قرار داده شده اند. علاوه بر سه بخش اصلی درخت محتوا که شامل نود، شاخه و فرزند می باشد، دو بخش دیگر نیز وجود دارد که روی این مثال واقعی آن ها را توضیح خواهیم داد.

ریشه درخت:

برخلاف دنیا واقعی که ریشه درخت در پایین ترین سطح درخت وجود دارد، اما در این جا ریشه در بالاترین سطح درخت است یعنی همان شماره یک که مربوط به محتوای “رشته کامپیوتر چگونه رشته ای است؟” می باشد. ریشه درخت شامل یک عنوان کلی در محتوا می باشد و هر چقدر به سمت پایین تر درخت بیایم، محتواها تخصصی تر می شوند.

برگ درخت:

پایین ترین سطح درخت را برگ می گویند که در تصویر بالا اعداد 13, 12, 11, 8 و 7 پایین ترین سطح درخت و برگ آن محسوب می شوند. همان طور که می بینید، شاخه ها یا Branch ها نیز به درستی با خط به هم وصل شده اند. مثلا محتواهای شماره 3 و 9 به هم مرتبط هستند، یعنی پردازش زبان طبیعی یا شماره 9، زیر مجموعه هوش مصنوعی یا شماره 3 می باشد.

مزیت های درخت محتوا

نمایش بصری:

شما با نرم افزارهای مختلف یا حتی word نیز می توانید استراتژی درخت محتوا خود را رسم کنید و زمانی که تعدا محتواهای شما زیاد می شود، استفاده از درخت محتوا بسیار کارآمد است و شما به صوت کاملا بصری می توانید دید خوبی نسبت به محتواهای خود داشته باشید.

طبقه بندی محتواها:

یکی از مهمترین تکنیک ها و عامل اصلی موفقیت دنیای اینترنت، طبقه بندی و دسته بندی اسناد است تا در هنگام نیاز بتوان به راحتی به آن ها دسترسی داشت. درخت محتوا نیز به راحتی این قابلیت را برای شما پیاده سازی می کند و مهم نیست تعدا محتواهای شما چقدر باشد.

جستجو راحت محتوا:

اگر در بخش قبل دقت کرده باشید، زیرنودها یا فرزندان هر نود، زیر مجموعه نود اصلی هستند و این چنین ما می توانیم جهت پیدا کردن محتوا ها، به راحتی از بالای درخت یا ریشه آن شروع به حرکت کنیم و خیلی سریع محتوا را پیدا کنیم.

قابل استفاده مجدد:

شما می توانید چندین درخت محتوا را به هم وصل کنید و این چنین در آینده وقتی که در زمینه های مختلف محتواهای جدید تولید می کنید می توانید آن ها را در قالب چندین درخت به درخت محتوا قدیمی خود متصل کنید که این گونه یک درخت محتوا بزرگ ساخته می شود.

 

نکات مهم جهت استفاده از درخت محتوا

استراتژی درخت محتوا را برای هر نوع محتوایی می توانید به راحتی به کار ببرید اما باید دقت داشته باشید که از همان بالای درخت یا ریشه آن، محتواهای را به درستی قرار دهید تا در بخش های پایینی درخت، به مشکل برنخورید. مثلا در مثالی که در این مقاله زدیم، نمی توان بخش 12 یعنی “ترجمه ماشینی چیست؟” را زیر مجموعه بخش 4 یعنی “زبان برنامه نویسی پایتون” قرار داد.

چون وقتی که درخت بزرگ تر شود، نظم و ترتیب محتواها بهم می خورد و شاید دیگر استراتژی درخت محتوا برای مدیریت محتواها زیاد تاثیر گذار نباشد. نکته بعدی و مهم این است که در ابتدا سعی کنید درخت محتوا خود را کوچک طراحی کنید و به مرور زمان درخت های محتوا توسعه داده شده در بخش های دیگر را به هم وصل و تبدیل به یک درخت محتوا کامل کنید تا دچار خطا نشوید.

نکات مهم جهت استفاده از درخت محتوا

آیا استراتژی درخت محتوا لازم است؟

درخت محتوا یک ابزار خوب جهت مدیریت و طبقه بندی داده ها می باشد و هدف از استراتژی درخت محتوا، فراهم کردن بستری جهت مدیریت بهینه محتواها می باشد. نقش اصلی درخت محتوا زمانی مشخص می شود که تعداد محتواهای شما بسیار زیاد باشد و نتوانید به راحتی آن ها را مدیریت کنید. بنابراین بهتر است که در ابتدا کار از این ابزار و نحوه مدیریت محتوا استفاده کرد تا در آینده با مشکلی مواجه نشوید.

مطالب پیشنهادی: روش های تولید محتوا در اینستاگرام

مزیت بسیار مهمی که در درخت محتوا وجود دارد، اجتماع محتواها در هر زمینه ای است، بدین صورت که مثلا شما در دو ماه، دو مجموعه محتوای لپ تاپ و موبایل نوشته اید و درخت محتوا آن ها را نیز درست کرده اید. ریشه هر کدام از این درخت ها را می توان به هم وصل کرد و در قالب یک درخت بزرگ تر استفاده کرد که در تصویر زیر نشان داده شده است. مثلا درخت C که دارای زیر مجموعه های F,G است محتوای لپ تاپ است و درخت B که دارای زیر مجموعه های D,E است محتوای موبایل است.

ریشه این دو درخت به یک نود اصلی یعنی A وصل شده است و باعث تشکیل یک درخت بزرگ شده است که در آینده نیز می توان به همین صورت بخش هایی به آن اضافه کرد.